福岡之旅之六。2 黑川溫泉, 由布院 (2010年6月8日)

因為係坐長途BUS到由布院 (ゆふいん), 所以佢唔係停0係jr站. 向前行一小段路到左一條大街, 望一望右面就見到JR站啦!

DSCF3929

首先去JR站拎由布院相關資訊先! 其實由布院同湯布院係同一個地方, 以前好似係相鄰既地方, 後來將之合併. 由於JR仍使用"湯布院駅" lee個名, 而其他可能用由布院所以比較易混淆, 但係日本係ゆふいん (yufuin). 以下係jr站偷得既地圖.

map_sansaku0704

由於由布係一個開發定位為觀光既地區, 所以旅館都好貴, 但如果冇去黑川既朋友們, 都可以0係由布到住溫泉旅館. 而我今日住既係民宿- 由布院小屋, 一晚3100yen. 之前上網做RESEARCH就見到有人推, 而該BLOG主亦有表示唔會太易搵, 但係會有一D路牌指示. 當地人亦未必好清楚!  但你只要一開始0係jr一出黎直行到5叉路, 行有鳥居個條路, 再過城橋再留意左邊就會有D指示. (可以一過橋就左轉行河邊, 約10分之後就會有指示)

DSCF3930

行草地同田間小屋, 終於到左啦!

DSCF3987 DSCF3993

最好認既就係有一部販賣機0係門口.

DSCF3998

田園feel….

DSCF3932

湯布院文藝館, 亦因為冇$所以入去行一圈… 冇入到要入場費既地方.

DSCF3934 DSCF3933

繼續向前行, 去到shopping區啦…. (湯之坪附近)

DSCF3935 DSCF3936

DSCF3937DSCF3944

 DSCF3943  

終於就到金鱗湖啦~~~~真係迷路迷好大! 主要係因為我穿插小路去, 而佢地又冇咩路牌… 唉..

DSCF3947 DSCF3949

個…. 牌未免太簡陋了吧…

DSCF3950

到左啦… 金鱗湖

DSCF3951 DSCF3955

之前學長就有同我講話個湖好細.. 不過其實都幾靚… (自拍)

DSCF3957 DSCF3960

一個藝術家0係金鱗湖既美術館, 內有CAFE同好多野買, POSTCARD阿, STICKER阿, 杯等等…

DSCF3963

各式特色既店, 但係好多都冇開或者好早CLOSE.

DSCF3969 DSCF3972

 DSCF3973 DSCF3974

向JR方向既大路.

DSCF3979 DSCF3980

由布院除左好多特色小食既店 (布丁阿, 可樂餅阿~), 不過地雞都係好出名. 此時全身得番7000YEN既我, 食左一間平平地既地雞餐廳. 其實都幾好味嫁, 佢烤完雖然比較乾, 但係肉唔會柴, 而且仲好有雞味! (果真係走地瘦雞) 而且仲略有IN UN既口感.

DSCF3981DSCF3982 

而我0係jr得知.. 成個由布得一個地方可以換外幣! 而且仲4:30 (定4:00?) 就CLOSE, 所以只好第二日再去換啦..

番到民宿已經係傍晚, 睇出外面既風景真係令我太.. SURPRISE啦…

DSCF4001 DSCF4002

DSCF4007 DSCF4009

慢慢入黑…

DSCF4013DSCF4016 

外面傳來陣陣既昆蟲叫, 蟬鳴, 蛙叫, 0係大自然中入睡既感覺好舒服.

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s