福岡之旅之六。1 黑川溫泉, 由布院 (2010年6月8日)

第二日一訓醒就PREPARE去食早餐啦~… 唔同既係今次去一個較大既飯廳… 入面都係日本人, 所以我好怕失禮.

Photo1568

早餐都幾豐富, 唔失禮嫁…

食完早餐, 執完野, 確定保險箱入面既野都拎齊就出門, 去到FRONT DESK比左錢 (有加到我飲既啤酒同燒酒), 個旅館既人就車我出黑川既旅遊區, 車住我行左一圈後先放低我. 途中佢同我介紹左食午餐既地方, 仲有問我有關今次既行程. 其實我覺得一個人去旅行, 真係有好多感動既點! 好似旅館既女孩, 雖然佢唔識講英文.. 但係佢都會努力同我溝通, 而佢都會同我講每一道菜係咩.

我一落車就影車我個叔叔.. (不過因為佢已經渣前左少少…. 所以見唔到佢個樣), 而我就對佢鞠躬, 並目送佢離開, 以示感謝.

DSCF3869

下圖為黑川溫泉協會外面既地圖, 禁旅館個名就會0係地圖到著紅燈, 以下為我旅館既地點

DSCF3870

0係日式街道上面行真係好悠閒, 好乾淨, 又寧靜, 真係好有探險FEEL.

  DSCF3871 DSCF3873 DSCF3874

行下行下仲見到好多旅館

DSCF3876

SHOPPING既時候到啦~~~ 其實黑川唔會好多野買, 所以店舖唔多… 而且都好少當地既紀念品, 所以黎休息真係好好~

  DSCF3879 DSCF3878 DSCF3883

經過一D河流, 其實好多旅館都可以見到D河… SO NICE~

DSCF3887 

行下行下, 有一間0係2樓既店, 好似好得意, 所以就入左去睇睇.. 店主見我一個人, 又問我點解會黎! 佢地聽到我係澳門人, 一個人黎, 唔識日文, 又好驚訝! 不過令我覺得SURPRISE既係… 佢地既英文都好好… 包括個媽媽~ 大概係… 要諗下… 不過講出黎既句子係流暢既~ 由於同佢地傾左好耐.. 所以買左少少野.

DSCF3889

番番去黑川溫泉協會個到, 其實我一直好想搵幫我訂旅館個個人… 好好咁多謝佢嫁…. 不過最後都係害羞~佢個到D野唔貴… 好似一SET溫泉用既用具.. 可能先係1000YEN上下..

 DSCF3894 

我買左一條毛巾…. 好似係.. 100YEN…? 定係300YEN… 平到震..

DSCF3897 

黑川POST OFFICE

DSCF3900

由於BUS仲有一段時間先黎, 所以行第二RUN, 買D野食.. 馬肉同POTATO整成既.. 不過冇咩味.. 都係我整既好食D..

DSCF3902 

哈… 食埋個ICE-CREAM就出發去BUS STOP啦..

 DSCF3903

到左BUS-STOP! 其實就係我落車既地方! YO! 向由布院出發!

DSCF3907 DSCF3917

車站

 DSCF3911

收費

DSCF3914

又係背影.. (巴士.. 快D黎啦….) 一個人等待既心情.. 真係好不安…

DSCF3909

我係坐12:14分既車, 本來諗住坐14:51既ASO一號.. 不過實在無法去太遠既地方觀光, 所以就提早走啦.. 途中會停好幾個站, 所以想去TOILET都好方便.

  DSCF3926 DSCF3922

終於到左啦!!! 由布院~~~ (圖為由布院JR站)

DSCF3927

5 thoughts on “福岡之旅之六。1 黑川溫泉, 由布院 (2010年6月8日)

  1. Hello, 看到你行程和我們一樣, 從黑川溫泉坐巴士去由布院. 請問在黑川溫泉週邊走走需要多久? 約09:00溫泉旅館check out, 乘 12:26 的巴士往由布院. 中間3個多小時可足夠在黑川溫泉觀光? 希望能給點意見. Thank you very much

    喜歡

    • 如果只在黑川溫泉, 沒有用其他交通工具, 用步行的話其實可以逛的不多耶! 我那個時候可能只有約20到30家店有開, 不過是蠻特別的, 如果喜歡那個氛圍是可以慢慢逛, 吃點小東西這樣. 3個小時我覺得是很夠了.

      喜歡

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s