福岡之旅之四。2 熊本 (2010年6月6日)

到熊本已經係3:30, 再研究埋佢既交通方式之後,

one_day_500

我決定買500YEN既公交一日卷, 可以坐BUS同電車.. 佢仲有景點DISCOUNT卷! 非常抵買! 原來以為1500YEN既一日卷可以用由熊本去阿蘇既產交巴士! 點知唔得.. 只好改我個PLAN啦..~ (之後會提到)

出左JR去坐路面電車, 而熊本同長崎既冇咩唔同…. 我坐既係熊本市電, 可以見到佢有2條線, 而我主要坐紅線!

rosen2_1

到我旅館個個站(河原町), 我行到司機隔離準備落車…

“EE.. EE… 做咩唔剎車既??…."

“EEEE… 過左啦!!! 你做咩唔停阿~~~~~~~"

就係LEE個時候… “叮~~" 有另外一個乘客禁鐘..

WHT DA FUCK! 長崎唔洗禁嫁喎….. 長崎路面電車好好用… 想去邊都幾方便… 而且有多線… 我觀察左好耐.. 見到個司機係站站停同開門.. 所以我都冇禁到… 後來發現熊本唔係站站都有人上車.. 所以佢唔係站站都停, 亦唔會站站開門…

唉… 所以我就行左一個站番去… 旅館CHECK IN…. 攪一攪就到左4:00幾就5:00啦….. 雖然熊本城就0係附近.. 但係佢5:30就CLOSE, 而且我對城都冇咩FEEL, 就SKIP左三大名城之一既熊本城… 轉戰下一個目標… “水城寺前趣園"

其實都唔洗坐好耐車, 約15分左右就到啦… 0係水前寺公園落車再回頭行一小段路, 右轉就係啦… 我見到個怪伯伯… 感覺佢係去個到.. 所以就跟住佢行….. 得左!~一開始會見到個入口, 過左下右圖既小路就到啦..

DSCF3567 DSCF3565 DSCF3566

用一日卷既DISCOUNT買左入場卷, 我就入去啦~~ 好興奮阿… 熊本第一個景點~

DSCF3568DSCF3572 

入面話細都唔細嫁…. 去長壽之水獲得HP upup~~

DSCF3578

出水神社就0係入面啦…. 隔離有n個鳥居~

DSCF3580DSCF3582  

好靚既公園……

 DSCF3586  DSCF3593

0係"市役所前"附近既物產館..入面有日用品, 特產, 酒… 等等… 買手信一流~ (不過我冇$$.. 而且冇人幫我拎~~)

 DSCF3597 DSCF3600

0係個到附近都有好多咩咩通… 即係有野買.. 有野食既地方… 間M記前面有噴水裝置, 用以降溫…

DSCF3604DSCF3605  

d通既名真係好特別….. xd…. 個間右下圖個間忍者餐廳好好笑… 超好笑…… 我再經過個時… 個男忍者面露殺氣, 但係眼神就係咁attract我… 之後佢suddenly 跳一跳, mao低.. (停頓)… 之後做出對住我射飛鏢既手勢…. 笑死我啦…. xd!!!

DSCF3608 DSCF3606 DSCF3607  

個到d路都好有feel… 不過d小路入面都有好多bar阿.. or…. 男人去既店…. 所以都有d驚驚地….

DSCF3610 

最後.. 我既dinner~感居酒屋…. 一大堆酒藏…. (不過個waitress幾乎英文能力係.. 0)

DSCF3619 DSCF3620 

用比手畫腳既方式叫左d野食…. 我知道熊本係出名牛.. 仲要係刺身… 但係我又怕好騷.. 溝通左好耐個waitress都唔明.. qq~

叫左一杯燒酒-海… 偏甘既.. 幾好~… 下圖係山藥絲做既小吃.. 好味…

DSCF3611DSCF3614   

我叫左一個味噌馬既野… 不過….. 原來係馬腸!…. ooo~~~.. 太surprise啦…. 超好味…. 你估都估唔到…. 味噌咸香, 但又有回甘, 重點係d馬腸唔騷, lum而有硬口但唔會硬唔到… 滑嫩又有馬油回甘既香味……. 好正阿!!!!! 之後有一個.. 咩海鮮炒飯… 黎左先知係燴飯… 料多又唔會太thick! 有d似泡飯既口感… 好正阿…! 個玻璃hin調得岩岩好… 再加個味噌馬腸既汁… 真係鮮味百分百… 海陸大雜合…..~~ 正!!!!

 DSCF3624DSCF3623  DSCF3628

0係我食到差唔多… 隔離黎左一個小姐…. 之後佢同我傾計阿!! 佢用英文完整sentence同我溝通… 嘩.. 好開心阿… 我地又寫又畫.. 東指指.. 西比比.. 佢明我講咩阿.. xd.. 我又講下日文.. 佢又寫下漢字… 好好笑阿.. xd…. 佢係由沖繩, 靠坐船同bicycle要去東京!.. 嘩… 好勁阿… 真係好佩服佢阿….~~~

佢仲請我食馬刺~~~ 嘩.. 好似牛肉刺身咁嫁…. 有ein un既.. 又甘香嫩滑既唔同口感….

傾到好夜啦… 差唔多10:00幾… 嘩.. 快d去坐tram啦…~~ 最後差唔多坐到尾班車.. 一個人0係黑媽媽既地方等車.. 都咪話唔恐怖~

DSCF3633DSCF3636  

聽日就要上阿蘇火山啦… 好緊張阿~~~

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s