福岡之旅之四。1 熊本 (2010年6月6日)

0係長崎訓左一晚..

第二朝先去長崎縣物產館, 0係JR長崎站對面! 但係我搵左好耐都搵唔到.. 後來我先發現, 原來佢0係長途巴士站既上面! 可以直接由行人天橋見到入口..

 DSCF3515 DSCF3519

入面當然有好多野買啦… 有中華拉面, 有東坡肉等等既真空料理包… 仲有茶, 果子等等啦.. 下圖好得意.. 佢畫哂各區特產0係圖到.. 超得意…

 DSCF3517

之後0係JR站隔離既SHOPPING MALL買左一個肉包… 都幾好食.. 但係0係日本食中國野真係.. 有D HIN! 所以本來就對長崎食既部分冇咩期望.

 DSCF3529DSCF3528

到中午時間, 行左好耐都唔知食咩好… 最後0係該SHOPPING MALL入面食左一SET長崎SET~

 DSCF3531 DSCF3532

 DSCF3535

0係JR到行, 發現JR前既廣場有好多小朋友… 仲有人教佢地刷牙… 其實係長崎齒科大學攪既! D口衛士教小朋友刷牙, 牙技工就整D得意既野送比小朋友, 牙醫就做檢查, 仲有QUIZ考小朋友等等… 過左一關就有CUP印!.. XD… 日本人真係想諗法! 而佢地推行既8020, 即係PROMOTE到80歲至少要有20隻自己既牙!..

 DSCF3538 DSCF3544

DSCF3539 DSCF3542

12:46由長崎出發, 坐JR特急かもめ24号 14:32 到鳥栖, 14:35 再轉坐JR特急リレーつばめ15号 15:28到熊本.

(長崎~~~ 掰掰啦~~~)

 DSCF3546 DSCF3547 DSCF3549

好好味既抺茶雪糕夾心既長崎蜂蜜蛋糕!!! 好爽阿….. (雖然好有罪惡感~~)

 DSCF3550 DSCF3557

雖然聽唔明日文! 但係日本jr好準時, 14:32 到鳥栖. 但係我要搵 特急リレーつばめ15号 (接力燕子15號)既月台! 我得3分鐘時間搵… 而且佢有6個月台, 指示又唔多.. 我又睇唔明日文…. OMG!!! 好彩我估中…. 岩岩好去岩月台…. 真係好驚險阿!!!

 DSCF3563 DSCF3562

至於點解佢叫接力燕子號咁得意呢…. 因為新幹線到南下只到福岡(博多), 之後好似0係熊本定唔知邊到先再有!.. 所以中間個段就要靠接力燕子號啦… SEE… 長崎都係仲未有新幹線嫁…~~~

 DSCF3526

仲有咩特別既事會發生?.. 我之後係唔係會仲難過?… 熊本又出名D咩? 睇落去就知啦.~~~

DSCF3565

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s