福岡之旅之三。3 長崎 (2010年6月5日)

之後, 我就要去搵眼鏡橋啦… 首先0係唔知邊站到落車… XD~

DSCF3453 DSCF3454 

行過唔知咩通… 0係中通前左轉…

DSCF3457 DSCF3456

行一陣充見到河仔… 再跟住河仔行….

 DSCF3458

就係眼鏡橋啦… 其實個到有好多條橋仔, 主要係連接河2邊… 而眼鏡橋既命名係因為2個半圓形, 加上水既倒影好似副眼鏡咁… 而咁岩我上網見到有咩花季.. 河邊有好多花花.. 好靚阿~~~

 

DSCF3460 DSCF3470 DSCF3475

其實, 我去既咁多個地方都各有特色… 長崎除左出名蜂蜜蛋糕, 仲因為受中國文化影響好深! 出名既竟然係中華料理, 如炒面, 包.. 仲有東坡肉等等.. 所以我都要0係中華街到行一行.. (反正0係附近)

DSCF3476 DSCF3478

係時候番去PREPARE一下…. 我又番左旅館, 目的係等車上山睇夜景..!! 係我黎長崎既主要目的… 0係長崎JR站左面 (出JR站向左面行, 如果你係面對JR就係右面!) 有一個BUS STOP! 可以見到綠色牌上面既時間! 部SHUTTLE BUS係免費既, 一晚有4班來回車! 其實唔止一個站! 可以上NAGASAKI ROPEWAY到搵!

我坐20:17既車上山, 其實部車有少少遲. 所以我一開頭好緊張我MISS左班車… 等左一陣終於見到車車.. 問左司機CONFIRM左就上車啦!

DSCF3479 DSCF3480

路程一D都唔遠… 過左橋仔冇諗就上山… 其實真係MISS左車車, 飛的都唔會太貴… 架大巴會0係淵神社到放低你.. 跟住D人入去神社.. 就會發現… 纜車站就0係入面啦… 😄 下一次纜車時間係8:30! 提一提大家…. 班次唔係好密… 如果唔係坐SHUTTLE BUS既.. 記得CHECK定時間啦…. OR ELSE你就要坐的士上到山上面…

  DSCF3483DSCF3485 DSCF3487

纜車ROUND TRIP好似係1000YEN… 但係我個日係假日…  好多人阿….. SO SAD… 本來想一個人靜靜地睇夜景都唔得…. 到左山上面仲要行一段路嫁!.. 跟住人行就岩嫁啦…. 到第一個分岔口左轉(有指示), 之後出馬路再右轉就到觀景台…

DSCF3489   震~~~~ NG!!!

  DSCF3499 DSCF3501 DSCF3507DSCF3509

 

影左好耐… 相機都冇哂電… 終於有幾張見得下人…. 一開頭我上左天台!. 個到又多人又嘈… 靚位都冇哂…

最後我走左落下面! 最下面! 完全冇人…. 好靜…

其實我一個人0係下面留左好耐….一面聽歌一面睇景… BLUEEE~

之後我趕纜車落去… 發現仲有15MINS先開車… 得我一個0係到等… 所以我係纜車有位坐… 之後我去到下面排SHUTTLE BUS個時已經0係好後面啦!! 好彩我上到車咋…. 坐下一班纜車落黎既客都上唔到車…. (因為爆左…!) 記得要注意纜車同SHUTTLE BUS既時間… 如果唔係就QQ啦…. (真係一額汗…)

上SHUTTLE BUS個時.. 個司機問我拎一張紙… 我見個個都有.. 係得我冇…. 之後佢就同外面既員工講左一輪.. 外面個員工就同我講…. 但係我聽唔明佢講咩阿!! 之後佢就拎左張紙上面… 上面寫住"WHERE ARE YOU GOING?"….. OHH….

“JR STATION IS OK!”

之後佢就比左張飛我… 我交比司機….. 佢就話"JR STATION?" 我點點頭…

之後最HIN既就係….. 個司機比番哂個堆佢收左既飛比外面既員工….. @@

當晚既餐…. 吉野家+7仔沙律…

Photo1554 Photo1555

Advertisements

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s